E.A.S.T (Essential Autonomous Struggles Transnational)

ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΣ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ ΔΙΕΘΝΩΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΛΟΑΤΚΙ+ ΑΤΟΜΩΝ

11 Απριλίου 2021, 19:00-21:00 (ώρα Ελλάδας)

[English]

Μετά την πρόσφατη απόφαση του Ερντογάν για απόσυρση της Τουρκίας από τη Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης, (οι) γυναίκες βγήκαν μαζικά στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης φωνάζοντας: «Δεν θα σωπάσουμε! Δεν φοβόμαστε! Δεν θα υπακούσουμε!»

Οι γυναίκες στην Τουρκία γνωρίζουν ότι η απόσυρση από τη Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης είναι μία ευθεία επίθεση ενάντια σε όσες δεν σιώπησαν και αρνήθηκαν να είναι ήσυχα θύματα της πατριαρχικής βίας, η οποία εντάθηκε με την πανδημία. Οι παράλληλες κατηγορίες εναντίον ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων για αποδόμηση της παραδοσιακής οικογένειας δείχνουν ότι η νομιμοποίηση της βίας κατά των γυναικών 
είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αντιδραστική επιθετικότητα ενάντια στη σεξουαλική ελευθερία: κανένα άτομο δεν πρέπει να τολμά να αμφισβητεί τους παραδοσιακούς οικογενειακούς ρόλους.

Η τουρκική κυβέρνηση δεν είναι μόνη στην απεγνωσμένη προσπάθειά της να βάλει τις γυναίκες στην υποτιθέμενη θέση τους, να της έχει υποταγμένες, πειθήνιες μητέρες και φροντίστριες, αναλώσιμες εργάτριες στο σπίτι και στη δουλειά, να εκμηδενίσει τις δυνατότητες μεταναστριών να γλιτώσουν από βιασμό και βασανισμό, να καταστήσει παράνομη την επιλογή των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων να ζουν ελεύθερα μακριά από παραδοσιακούς πατριαρχικούς ρόλους και καθήκοντα.

Μετά την σχεδόν εξ ολοκλήρου απαγόρευση των αμβλώσεων, προκαλώντας τεράστιο ξεσηκωμό, η Γερουσία της Πολωνίας ψηφίζει στις 30 Μαρτίου επί πρότασης για μία εναλλακτική συνθήκη που θα απαγορεύει τις αμβλώσεις και τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών και θα παρουσιαστεί σε άλλα κράτη της ανατολικής Ευρώπης.

Στην Ουγγαρία, ο Ορμπάν εκμεταλλεύτηκε την πανδημία για να απορρίψει την επικύρωση της Συνθήκης της Κωνσταντινούπολης ενώ στη Βουλγαρία η Συνθήκη έχει ήδη κηρυχθεί αντισυνταγματική από το 2018. Στην Τσεχία, τη Σλοβακία, τη Λευκορωσία και τη Λιθουανία, μεταξύ άλλων,  δεν επικυρώθηκε ποτέ.

Παρόλο που η Ευρωπαϊκή Ένωση αυτοπροβάλλεται ως προπύργιο της ισότητας των φύλων και υπέρμαχος των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων απέναντι στην «απολίτιστη» Ανατολή, η ανδρική και κρατική βία έχει αυξηθεί παντού κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Επιπλέον, σε χώρες που έχουν επικυρώσει τη Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης, οι κυβερνήσεις στερούν κονδύλια από οργανισμούς υποστήριξης γυναικών ενάντια στην έμφυλη βία και επιτίθενται στις γυναίκες επιχειρώντας να τις κρατήσουν σε ρόλους αναγκαίας εργασίας. Στην πραγματικότητα, στα περισσότερα κράτη-μέλη της ΕΕ, η επικύρωση της Συνθήκης της Κωνσταντινούπολης είναι μία βιτρίνα που κρύβει τη συνέργεια των κυβερνήσεων στη διαιώνιση της θεσμικής βίας κατά των γυναικών.

Οι κανονισμοί της ΕΕ για τη μετανάστευση και το άσυλο, συμπεριλαμβανομένου και του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, είναι σχεδιασμένοι για να δυσχεραίνουν τις προσπάθειες μεταναστριών να γλιτώσουν από τη βία και τις υποβάλλουν σε διάφορες μορφές ανδρικής και κρατικής βίας στο δρόμο για την Ευρώπη. Η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της δεν λαμβάνουν κανένα μέτρο αποτροπής των κοινωνικών συνθηκών που γεννούν τη βία κατά των γυναικών. Απεναντίας, ευνοούν, εντείνουν και προωθούν επισφαλείς συνθήκες διαβίωσης που αφαιρούν κάθε δυνατότητα διαφυγής από βίαιες καταστάσεις.  

Απέναντι σε αυτή την ανοιχτή επίθεση στα δικαιώματα των γυναικών και των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, η οποία εξαπολύεται σε πολλές χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης με σκοπό την εγκαθίδρυση της παραδοσιακής και πατριαρχικής τάξης πραγμάτων, πιστεύουμε πως είναι σημαντικό να αντιτάξουμε μία διεθνιστική απάντηση. Σας προσκαλούμε, λοιπόν, σε μία ανοιχτή διαδικτυακή συνέλευση στις 11 Απριλίου για να δυναμώσουμε και να συνδέσουμε τους αγώνες μας, να μοιραστούμε στρατηγικές και να οργανωθούμε σε διεθνές επίπεδο.

Για να συμμετάσχετε, παρακαλούμε να κάνετε εγγραφή εδώ: https://forms.gle/a9xZ3tgvYBfukyjRA