Poljsko ustavno sodišče je 22. oktobra razsodilo, da je splav zaradi malformacij ploda, do sedaj sicer eden redkih razlogov za zakonit splav na Poljskem, neustaven. S to razsodbo poljsko sodišče utira pot do (skoraj) popolne prepovedi splava. Razsodba v času globalne pandemije pomeni, da je nevarno in drago opravljanje splava v tujini edina možnost za ženske, ki živijo na Poljskem.

Razsodba je ponovno razjezila gibanje Black Protest (Črni protest) ter navkljub omejitvam javnih zborovanj sprožila silen val upora in vzpostavitev barikad po vsej državi. V znak podpore so se demonstracijam pridružili tudi v več evropskih mestih. Pohodi, grafiti na zidovih cerkva in različne podporne akcije, ki se dogajajo od objave razsodbe, dokazujejo, da Poljakinje in tiste, ki se borijo na njihovi strani, ne bodo utišane zaradi napada na svobodo do splava in da zavračajo podvrženost zahtevam patriarhalne kapitalistične družbe.

Neprekinjeni protesti na Poljskem odzvanjajo geslo STAVKA, ki že od oktobra 2016 sproža svetovno vstajo žensk proti patriarhalnemu nasilju, zato danes 28. oktobra 2020 Poljakinje pozivajo k STAVKI, ki bo prekinila proizvodnjo in družbeno reprodukcijo.

Na prvi javni skupščini Essential Autonomous Struggles Transnational (EAST), ki se ji je pridružilo na desetine kolektivov in si jo je ogledalo na tisoče ljudi iz Srednje in Vzhodne Evrope in tudi širše, smo se odločile podpreti stavkovne akcije na Poljskem (posnetek skupščine je dostopen tukaj: https://upload.facebook.com/watch/live/?v=822775181813892).

V stavkovnih akcijah prepoznavamo močan odziv na še en napad na našo svobodo. Prepoved splava na Poljskem je ključna indikacija širše politične reakcije, ki posega v svobodo žensk. Ta proces se odvija v Evropi in svetu, okrepil pa se je v času pandemije COVID-19. Pravico do splava napadajo v številnih državah, vlade pa pandemično krizo izrabljajo za uvedbo omejitev v upanju, da se bodo lahko izognile nasprotovanju javnosti.

Opažamo jasno povezavo med obsojanjem žensk na vsiljeno usodo materinstva in njihovo identifikacijo z vlogo “naravnih skrbnic”, zaradi katere ženske plačujejo najvišjo ceno pandemije. Ženske so preobremenjene, izkoriščane in premalo plačane ravno za delo v tako imenovanih ključnih sektorjih, kjer delajo kot medicinske sestre in drugo medicinsko osebje, negovalke in čistilke, delajo pa tudi v logistiki in kmetijstvu. Nenehno tvegajo okužbo z virusom predvsem zaradi dolgoletnih nižanj investicij v te sektorje, rezultat česar je katastrofalen razpad zdravstva, ki se med drugim kaže v pomanjkanju sredstev za osebno zaščito. Priseljenke in migrantske delavke pogosto ostajajo brez subvencij, brez dovoljenja za prebivanje in brez doma. Prisiljene so se seliti čez mejo v iskanju plače in boljšega življenja ali pa ostati v prenatrpanih in nevarnih krajih.

Tovrstni napadi na žensko in reproduktivno svobodo so osrednjega pomena pri širjenju in dokončnemu vzpostavljanju hierarhij v pandemski družbi. Danes ponovno stopamo skupaj s Poljakinjami v njihovem boju za varen, zakonit in brezplačen splav. Njihov boj je strateškega pomena pri transnacionalnem povezovanju in pot za izhod iz osamitve. V njem prepoznavamo trditev, da nismo podrejene, in možnost, da razveljavimo hierarhije, ki zatirajo vse nas.

Naša življenja so pomembna, naša svoboda je pomembna, nujna pa je tudi STAVKA!

EAST (Essential Autonomous Struggles Transnational)

Info in podpisi: essentialstruggles@gmail.com

Podpisniki izjave:

LevFem (Bulgaria)

InfoKolpa (Slovenia)

The Other Balkan (Balkans)

CLARA Collective (Czech Republic)

Mad Pride Romania

Colectiva Urzica (Romania)

MAHALA – Comunitatea Muncitorilor Militanți / Community of Militant Workers (Romania)

LeneșxRadio (Romania)

Editura Pagini Libere (Romania)

FemBunt (Bulgaria, Germany)

zine fem (Romania)

a szem (aszem.info, Romania)

Dreptul la Oraș / Right to the City (Romania)

FCDL – Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire / Common front for the Right of Housing (Romania)

Căși Sociale ACUM! / Social Housing NOW! (Romania)

Asociația Front (Romania)

Feminism Romania (Romania)

FILIA Center (Romania)

Plural Association (Romania)

Asociatia SexWorkCall (Romania)

A.casă (Romania)

Precarious (dis)Connections (Italy)

Women’s Solidarity Foundation-KADAV (Turkey)

Colectiva Autonomă Macaz (Romania)

LeftEast, transnational web platform

PostOst-Migrantifa (Germany)

Interventionistische Linke (Germany)

Filaret 16 (Romania)

România – Țara Muncii Ieftine (România)

E-Romnja (România)
SC Dunja Skopje (Macedonia)

Assemblea Donne del Coordinamento Migranti (Italy)

Autonom Infoservice (Denmark)

Editura frACTalia, Romania

Fabrika Avtonomia collective, Bulgaria

Food Not Bombs – Sofia (Bulgaria)

You Are Not (A)lone (Bulgaria)

h.arta (Romania)

I.D.A. Iniziativa Donne Aids Bologna, Italy