25. oktobra letos je potekalo prvo srečanje E.A.S.T. (Essential Autonomous Struggles Transnational/Transnacionala avtonomnih bojev v bistvenih sektorjih). Sodelovalo je približno 70 žensk, delavk, migrantk, in aktivistk iz več regij: Srednja in Vzhodna Evropa, Turčija, Gruzija, Balkan, Italija, Velika Britanija, Nemčija in ZDA. Objavili smo tudi skupno izjavo v solidarno podporo Poljakinjam, ki so stavkale za pravico do splava. Izjavo, ki je napad na žensko pravico do splava okarakterizirala kot način utrditve že obstoječih hierarhij, je podpisalo več deset kolektivov. In tudi stavka je bila uspešna: sto tisoč žensk je stopilo na ulice in opozorilo na svojo vlogo v bistvenih sektorjih, poljska vlada pa s prepovedjo splava ni šla naprej. Jasno je, da se naš boj ne sme ustaviti. Cilj je, da se mu pridruži čim več ljudi, saj se zavedamo potrebe po nadnacionalni pobudi, ki bi združevala boje, še posebej, če gre za vzhod, od koder prihaja ena izmed najbolj razvrednotenih delovnih sil, ki preko svojega dela v bistvenih sektorjih ohranja proizvodnjo in reprodukcijo zahodne Evrope.

Zato vabljeni na drugo E.A.S.T. srečanje, ki bo potekalo 29. novembra, v tednu, ki ga beleži tako dan mednarodnega boja proti nasilju nad ženskami, kot tudi dan spomina na transspolne osebe. Ti dnevi so ključnega pomena za globalno feministično gibanje, še posebej v poskusih vizibiliziranja strukturnega nasilja.

Ravno letos smo tudi priča stopnjevanju družinskega nasilja, institucionalnemu rasizmu, ter izkoriščanju delavcev v bistvenih sektorjih, kot so bolnišnice in domovi.

Nasilje nad ženskami, migranti in lgbtqi* se prepleta z rasizmom in izkoriščanjem, kar nadalje prispeva k ustvarjanju hierarhij v pandemični družbi. 29. novembra bomo skupaj oblikovali transnacionalno strategijo, ter nadgradili že obstoječe boje medicinskih sester, čistilk, učiteljev, migrantov in žensk. Želimo razpravljati o tem kako uresničiti stavko delavcev v bistvenih sektorjih. Takšna stavka bi bila ambiciozen izziv zaradi prekarnosti, razdrobljenosti, nacionalnih delitev, neformalnih delovnih razmer, pravnih ovir in vizumskih zahtev. Zato je pomembno, da se srečamo, ter pogovorimo o tem na kakšen način si predstavljamo stavko, ki bi s prekinitvijo proizvodnje in družbene reprodukcije, še posebej v bistvenih sektorjih, ki omogočajo preživetje med pandemijo, nasprotovala zgoraj navedenemu nasilju. Pomembno nam je poglobiti politično komunikacijo in okrepiti boj. Vprašanja, ki se ob tem odpirajo so:

1. Kako povezati nadnacionalni boj proti patriarhalnemu, rasističnemu, in kapitalističnemu nasilju med pandemijo? Kako formulirati skupno analizo in zahteve?

2. Kaj manjka in kaj je potrebno za organizacijo stavke proti nasilju v vseh oblikah? Kako priti do delavcev v bistvenih sektorjih, ki so izsiljevani preko neizplačevanja plač in, če so migranti, preko dovoljenja za prebivanje? Kako premagati pravne ovire in nacionalne delitve?

3. Kako začeti razvijati skupna stališča in prakse, ki bi dosegle vrhunec 8.marca 2021?

Srečanje bo potekalo preko platforme Zoom, potekal pa bo tudi prenos v živo na Facebook strani dogodka. Več informacij o tem, kako sodelovati, bo objavljeno na strani dogodka:
https://www.facebook.com/events/854930955251218

Video posnetek prvega dogodka:
https://upload.facebook.com/watch/live/?v=822775181813892